Wordfeud is een populair spelletje dat erg lijkt op Scrabble. Het doel is om met de letters die je krijgt zo lang mogelijke woorden te spellen, en ze zo neer te leggen dat je ook nog een dikke bonus mee kan pakken. De digitale versie van Scrabble kwam al begin 2011 uit en miljoenen mensen speelden het, in Nederland is en was het ook altijd populair. In datzelfde jaar, 2011, was er zelfs een café in Zwolle dat mensen verbood om het spel te spelen! Dit omdat ze vonden dat mensen te veel speelden en te druk bezig waren met hun telefoons.
Doordat het een competitief spel is kan het ook dat mensen soms valsspelen. Maar hoe kun je zien of iemand wordfeud helper gebruikt? Het valsspelen gebeurt veel doordat mensen online gaan zoeken naar wat de beste combinaties zijn om een woord te maken met hun letters. Dit verzuurt het spel enorm voor echte spelers, daarom is het handig om clues te leren, zodat je valsspelers snel kan herkennen.
Een hoog speeltempo
Een van de grootste clues is mensen die enorm rap spelen. Als iemand constant heel snel naar je terugspeelt, terwijl je zelf veel tijd moet investeren om tot een goed woord te komen voor een mooi puntenaantal, dan wijst het erop dat iets mis is. Er zijn namelijk zelfs apps waar je een screenshot neemt van je bordspel en deze uploadt naar de app. De app berekent vervolgens wat de hoogst mogelijke move is binnen enkele seconden. Als eerlijke speler is hier geen beginnen aan. Vreemden die vaak snel spelen kunnen wel uren besteedden aan het valsspelen, wat ze soms de hele dag doen.
Het gebruiken van vreemde woorden
Taal is natuurlijk enorm rijk qua de hoeveelheid woorden die gebruikt kunnen worden en er zijn echt veel woorden die dagelijks bijna nooit gebruikt worden. Iemand die allerlei woorden speelt die je vaag kent of überhaupt helemaal nooit bent tegengekomen, kunnen komen van iemand die niet zuiver speelt. De woordgeneratoren kennen namelijk elk mogelijk woord in het Nederlands, maar voor mensen is dit simpelweg onhaalbaar. Het zou kunnen als je tegen een elite speler speelt, maar die zijn er echt zo weinig. Als je in een game bijvoorbeeld vijf of meer woorden niet kent, dan wijst het erop dat iemand een generator gebruikt. Het is wel goed om de woorden altijd te googelen, zo leer je in ieder geval nog wel wat van de game.
Ongewoon hoge scores in het spelen
Wanneer iemand erg hoge scores behaald in het spel dan kan er ook vals spel bijzitten. Dit heeft ook veel te maken met de plaatsing op het bord. Het kan natuurlijk zijn dat iemand een goede vocabulaire heeft, omdat deze persoon veel leest of het spel al jaren speelt. Toch is het vinden van goede woorden in combinatie met goede tegels, waar bonussen op zitten, knap lastig. Wanneer iemand elkaar regelmatig weet te vinden dan is er een serieuze clue dat er iets mis is. Hetzelfde geldt voor mensen die een wisselende performance hebben. Dit kan zijn dat ze op het ene moment hele korte woorden spelen voor lage punten, en vervolgens de meest geweldige woorden neerleggen.